tirsdag 30. november 2010
Snart juleferie!
tirsdag 16. november 2010
Kjære Tine II
torsdag 11. november 2010
Kjære Tine
lørdag 6. november 2010
Veggen
fredag 5. november 2010
Her er hovedsakene våre.
Vel framme på Blindern gikk jeg rett inn på masterstudentenes kjøkken. For en tid tilbake stod det i Universitas at den viktigste jobben under studiene skjer i kantina - vi knytter kontakter. Noen ganger er man så heldig å få både sosiale kontakter og forskning på en gang - i kjøleskapet på kjøkkenet fant jeg diverse melkekartonger som burde vært fjernet for lenge siden, den eldste var fem måneder gammel. Her snakker vi spennende observasjon! Melka var skilt brutalt, til en blank væske og en hvit klump i bunnen. Lukta gjorde meg takknemlig for at nesa stort sett er spart for ekstremene.
Med nesa ned i diverse melkekartonger, gikk tankene til Nyhetsmorgen igjen, og til dem som fant den stakkars mannen som var holdbar til 2008. Enten det gjelder naboen eller kjøleskapet: det er lov å bry seg! Heldigvis er det ikke noe kamera på kjøkkenet ennå. Såvidt jeg vet...
tirsdag 2. november 2010
Faceflørt
mandag 1. november 2010
Helga på S
torsdag 21. oktober 2010
Stein
onsdag 20. oktober 2010
Det er lenge siden 1. juni...
Nå gjør jeg et lite forsøk på nettopp det, jeg skal nemlig tilbake til bloggen!
Jeg lover å skrive hvis dere lover å lese. Hvertfall en gang iblant...
Dette ble et bitte lite innlegg. Jeg ville bare si takk for sist.
Og så kan jeg jo komme med et lite hverdagstips: velg en annen vei enn du pleier når du skal hjem i dag! Kanskje ser du noe fint... :)
tirsdag 1. juni 2010
Dagens ord: brus.
Jeg er en flaske brus.
Det begynner helt nede i magen.
Boblende, kriblende, susende.
Det stiger mot overflaten.
Små trillende bobler.
Utløst av søte smilende solstråler.
Lett i hodet...
Varm i kroppen...
En kilende latter lurer i magen et sted.
Snart renner det over!
SOMMER! :D
tirsdag 25. mai 2010
Selvskap
Det som bare var en skrivefeil i forbifarten, ble til et ord jeg egentlig likte ganske godt. Noen ganger trenger man et ord som beskriver det å være alene uten å være ensom. Gleden ved å tusle en tur, lese en bok, høre på fin musikk eller gå på kafé og kikke på rare mennesker, i sitt eget selvskap, kan være stor.
For mye selvskap er ikke bra. Mange mennesker er veldig ensomme, det skal man ikke glemme. Men noen ganger er det viktig å være alene med tankene, slappe av og kjenne skikkelig godt etter: har jeg det bra? Uansett hva svaret måtte være, så er det viktig å spørre.
Andre ganger skal man ikke kjenne etter noe som helst, bare la tankene fly, leve seg inn i en god historie, eller glemme tid og sted og bare være. Ha en strålende tirsdag - jeg skal i teselvskap!:)
lørdag 22. mai 2010
Reke
torsdag 20. mai 2010
Potensial
søndag 16. mai 2010
Hurra!
onsdag 12. mai 2010
Ser ut vinduet...
onsdag 21. april 2010
søndag 18. april 2010
Nesa i en bok
Jeg var på loppemarked i går, og fant tre nye bøker jeg gleder meg til å begynne å lese. Problemet er bare at jeg har to bøker liggende på nattbordet allerede, som jeg føler jeg aldri blir ferdig med. Skulle ønske jeg hadde mer tid til å lese! I dagens Aftenposten leser jeg om romanfigurer og hva det er ved dem som treffer oss. Hvorfor liker vi så godt å leve oss inn i livene til disse menneskene som ikke engang eksisterer?
Tekstens utgangspunkt er den nye boka “Why do we care about literary characters?” av Blakey Vermule. Hun skriver at vi har et behov for sladder, som er grunnen til at mange sluker blader og nettsider om artister, politikere og skuespillere. Romankarakterer dekker det samme behovet, mener hun, fordi det i begge tilfeller dreier seg om mennesker vi aldri kommer til å møte.
“Når vi leser om en person som utfører en handling, aktiviserer vi den delen av vår egen hjerne som vi bruker når vi selv gjør den samme handlingen”. På den måten lever vi oss inn i historien. Det er helt nødvendig for oss å prøve å tolke og forstå hva andre mennesker tenker og føler, og vi gjør det hele tiden. Det gir også en tilfredsstillelse å tolke mennesker og situasjoner riktig.
I fiksjonslitteratur får vi både sladder om spennende mennesker, vi får deres innerste følelser på sølvfat, og vi får den gode følelsen av å forstå dem på et dypere plan. Tunge og komplekse karakterer gir god sosial trening og kanskje en innsikt i hvordan vi selv er som mennesker, mens lett underholdningslitteratur gir oss mennesker som det er lettere å forholde seg til enn dem i det virkelige liv.
Dette gir mening, synes jeg. Jeg kjenner selv hvor godt jeg liker å leve meg inn i historiene, og hvordan jeg føler jeg blir kjent med karakterene og kanskje også glad i dem på en helt spesiell måte. Jeg har sittet og grått meg gjennom side etter side i Harry Potter, selv etter å ha lest det samme flere ganger før. Jeg har vært så oppslukt i en historie, at jeg glemmer hvor jeg er og at tida går. Uansett hva det kommer av, så er det en god følelse å rømme fra virkeligheten en liten stund.
Tror jammen jeg skal lese litt, jeg... God søndag!
torsdag 8. april 2010
En sånn dag...
Jeg drømmer meg tilbake til påska, tenk at dette var på søndag! Nå er snøen ute av syne og ute av sinn... All gammel skitt kommer fram...
mandag 29. mars 2010
Jeg tenkte litt på dette med tid...
fredag 19. mars 2010
Morgenstund...
mandag 15. mars 2010
Rart
torsdag 11. mars 2010
Ord, ord, ord
Ei venninne gjorde meg oppmerksom på følgende finurlighet for en liten stund siden:
Kornslaget rug heter rye på engelsk.
Og hva er det norske ordet rye på engelsk? Jo, rug!
Ah, språk! Slutter aldri å fascinere...
fredag 5. mars 2010
Salg
lørdag 27. februar 2010
Jeg fant noen gamle bilder...
Da jeg våkna i dag snødde det igjen store filler utenfor vinduet mitt. Det var en sånn god lørdagsmorgen, hvor man kan bli liggende under dyna så lenge man vil, og bare la tankene seile sin egen sjø, før man til slutt velger å stå opp, koke egg og kaffe, og finne dagens avis på dørmatta. Helgefryd!
Denne dagen landa øynene på toppen av skapet mitt. Der står det nemlig to fotoalbumer, som jeg ikke har sett i på år og dag. Jeg bestemte meg for å ta en titt i dag, og tusle nedover Memory Lane mens helgeroen ligger over meg og bygården min.
Minnene strømmer på! Det første albumet fikk jeg i gave av min kjære venn Kristin, som jeg delte rom med på folkehøgskole i Molde for fire år siden. Og tenk, nå bor vi sammen igjen! Hele året har hun samlet mellom to permer, det er sånt som gir minnene fart...
Moldefjorden
Egypt
Mellom permene i det andre albumet finnes en reise fra Lindesnes til Nordkapp, på kryss og tvers i et år. Fire jenter i en bil, på vei til alle landets kriker og kroker for å spille og synge i gymsaler og klasserom fra nord til sør. For en opplevelse!
Lindesnes
Finnmark
Minner er gøy!
onsdag 24. februar 2010
Filler
Filler faller fra himmelen, som ut av ingenting daler de sakte og lydløst mot meg. Jeg legger hodet bakover og kjenner prikkingen mot ansiktet, det er kaldt og rart. Som å bade i vannsprederen i sakte film, bare mykere.
Noen ganger må man ut i skogen og stillheten. La de store snøfillene treffe huden isende mykt. Himmelens korrekturlakk dekker alle tankene for en liten stund, stryker over og gir blanke ark, som gir plass for nye tanker. Tilbake i byen finner jeg menneskene, lydene og tingene, “farjestifter tel”, som fyller hodet og får tida til å suse avsted.
I skogen går alt litt langsommere, når himmelen faller ned.
søndag 21. februar 2010
Helga på B
- Brrr, for et vær! Perfekt for innekos:) (i dag er det bedre, må tusle en tur senere...)
- Bollebaking, med strålende resultat, typisk at ingen er hjemme akkurat da...
- apropos: Bare jeg som er hjemme i helga. Ganske Behagelig egentlig... (men det blir koselig å få dere hjem igjen, jenter...)
- Bygård med uling i pipa - vinterstormstemning...
- ny Bok, en av Jan Kjærstad denne gangen.
- ny Bukse (takk for hjelpen, Ane)!
- Brus i kjøleskapet (takk, Nina)! Det skjer ikke for ofte...
- åja, Brunost på Bollene (takk, Kristin)! Mmmm...
- på Besøk hos Ane, god mat og god prat:)
- Blåsearringssøndag. Et fiktivt storband skal sysselsettes i dag...:)
(Bildet kan dessverre ikke vise lukt, smak, konsistens eller følelsen av myk deig mellom hendene...)
onsdag 17. februar 2010
Mon tro...
Hvilken betydning har jeg for verden rundt meg? Er jeg ikke egentlig overflødig som et levende vesen på jorda? Betyr det noe at jeg finnes? For folk som kjenner meg, så hadde det jo betydd noe om jeg plutselig ble borte, men det hadde ikke hatt noe å si til eller fra dersom jeg aldri hadde vært innom verden i utgangspunktet. Kanskje det ikke finnes noen hensikt ved min tilstedeværelse, min eksistens, min person? Er ikke det en deprimerende tanke?
Den får meg i alle fall til å tenke på hva folk gjør for å finne mening i tilværelsen. For mange er ideen om en allmektig skaper en nødvendighet for å finne den meningen. En gud som har skapt hver og en av oss, som elsker oss og har en intensjon med hvert eneste menneske han setter her på jordens overflate. De lever sine liv for ham, følger hans bud og føler hans nærvær og trygghet. De trenger ikke en ytterligere forklaring på livets gang enn den religionen kan tilby. Det følger med en hel pakke, som inneholder en forklaring på hvor vi kommer fra, hva vil skal gjøre mens vi er her, og hva som skjer etterpå. Menneskene som tror, kan stå sammen om å tilbe og takke sin skaper, kjenne et fellesskap og en trygghet i sin tro på at han er med i alle livets store og små begivenheter.
Hva da med meg? Hva finner jeg mening i, når jeg ikke klarer å finne ro i den forklaringen som de troende har? Hvordan forklarer jeg alt dette, eller trenger jeg kanskje ikke en forklaring i det hele tatt? Hva sier jeg til meg selv de dagene jeg føler at tilværelsen mangler mening?
Jo, da tenker jeg at dette kanskje er alt jeg får, men det er jammen ikke lite! Tenk på alt livet har å tilby! Ja vel, så høres jeg kanskje ung og naiv ut når jeg sier at livet er mye lengre enn vi ofte tenker, men jeg tror det er noe i det. Mange gamle er veldig fornøyde med livet de har levd, de er “mette av dage”, som man sier. De ser på nye generasjoner, ofte sine egne barn og deres barn igjen, som har lært av dem og blitt voksne, reflekterte mennesker. De tenker kanskje at det er en slags måte å leve videre på, gjennom påvirkningen de har hatt på unge menneskers liv, og gjennom minnene de tar med seg videre. Kanskje er det nok?
I kveld skal jeg besøke klosteret på Majorstua i Oslo.
Jeg skal møte mennesker som lever med og for en Gud.
De har en tro jeg har stor respekt og ydmykhet overfor.
Jeg tror vel også på noe.
På solas livgivende kraft.
På musikkens evne til å gi mening og glede i tilværelsen.
På årstidenes evige kretsløp.
På menneskenes verdi, potensial og ansvar.
Hva tror du på?
tirsdag 16. februar 2010
Luksus
I min New Oxford American Dictionary står det følgende om “luxury”: The state of great comfort and extravagant living.
De siste dagene kan beskrives som luksus. Noen netter på hotell, flereretters middager, på restaurant flere ganger om dagen... “Sauementaliteten” som oppstår når noen ordner og fikser alt for meg, og jeg bare trenger å følge flokken for å bli oppvartet. Å ikke måtte eller skulle noe som helst, bare nyte, glede meg over livet og opplevelsene, glede meg over de flotte menneskene som nyter sammen med meg. Det er luksus.
Stockholm by night
Plutselig var jeg tilbake i virkeligheten, men likevel ikke helt. Litt luksus i hverdagen er ikke å forakte. En tirsdagslunsj på Bristol, for eksempel. En følelse av å være i en film, i en atmosfære så langt fra kantina på Blindern som man kommer, nesten. Byens høyeste smørbrød, en kanne med deilig svart kaffe, taffelmusikk og dype skinnmøbler. Luksus.
Livet er som en sjokoladeeske. Søtt og godt!
onsdag 10. februar 2010
Scener fra en bygård
fredag 5. februar 2010
Menneskets beste venn
I dagens utgave av A-magasinet kan man lese om menneskenes forhold til dyrene. Journalist Ola Henmo har fulgt tre kalvers reise fra gård til butikk, tre av de heldige som levde på økologisk drevet gård, og som har hatt det godt det halve året de fikk leve. Under overskriften “Til å spise opp” tar han for seg forholdet vårt til husdyrene sammenliknet med det til kjæledyrene våre. Han siterer forfatter Jonathan Safran Foer, som “ironiserer over hvordan franskmenn elsker sine hunder, men spiser sine hester; spanjoler elsker sine hester, men spiser kuer; indere elsker sine kuer, men spiser (i likhet med en rekke andre folkeslag) hunder”. Hvorfor skal vi spise noen, og elske andre?
Jeg får en rar følelse i magen av å lese denne reportasjen. Litt på grunn av detaljerte beskrivelser av selve slakteprosessen, men mest fordi jeg ikke vet helt hvordan jeg skal reagere på det hele. Teksten kan opplyse om at nesten 85 000 dyr dør under transport til slakteri hvert år, at kylling og kalkun kan fraktes i opptil 12 timer ifølge reglene, og at vi nordmenn tenker minst på dyrevelferd av alle europeere når vi handler kjøtt. Det er store etiske spørsmål knyttet til dette, og jeg skal ikke forville meg for langt inn i temaet, det gir meg bare en litt vond smak i munnen neste gang jeg spiser kjøtt (noe jeg helt sikkert har godt av, hvorfor driver jeg og lukker øynene hele tida?). Det jeg derimot synes er filosofisk interessant og spennende, er hvordan vi kulturelt og historisk har så ulikt syn på ulike dyreslag og deres plass i livene våre. I barnehagen min hadde vi kyllinger som “kjæledyr”, selv om det hele tida var klart for oss at dette var skapninger vi stadig kunne finne på middagsbordet hjemme. Jeg har vokst opp med å være med veterinærmammaen min i fjøset, og klappa kalver og bar på grisunger. Jeg hadde så lyst på et lam i hagen jeg kunne kose med, de var jo så myke og fine. Hvorfor syntes jeg likevel at det var helt i orden å spise dem? Hvordan kan vi med god samvittighet pleie dem og passe på dem i noen måneder, før vi slakter og steker og sluker dem?
Jeg liker å tenke på Løvenes konge, en av barndommens aller beste filmer, hvor moralen er “lev og la leve”, eller “spis og bli spist”. Vi er alle del av livets sirkel, en evig runddans av biologiske prosesser. Av jord er du kommet, til jord skal du bli. Kanskje er det et slikt evig liv vi har i vente, ved at våre kropper gir næring til blomstene på grava vår, som våre etterkommere steller med? Dette var kanskje en digresjon, men jeg prøver vel bare å rettferdiggjøre at jeg spiser kjøtt fra levende skapninger. Miljømessig sett er det ingen tvil om at vi bør produsere mindre kjøtt, og ikke forvente at det skal være så billig. Men veien derfra til vegetarianisme, er veldig lang for mange av oss, som alltid har hatt ulike typer kjøtt som en viktig og sentral del av kostholdet. Jeg hørte en fyr på radioen en gang, som var så glad i kjøtt at han sa “jeg blir heller kannibal enn vegetarianer”. En litt ekkel spøk, kanskje, men det sier jo noe om hvor glad vi er i et skikkelig kjøttstykke.
Kanskje blir det likevel vegetarpizza denne helga...
Murre (gammel og halvblind) sitter ved bordet...
...mens vi spiser oksetunge.